Stillhetens skjønnhet

Mange forakter stillhet. Noen har det nesten aldri stille rundt seg. Jeg elsker stillhet. Min favoritt tid i løpet av dagen er morgenen, før hele verden våkner til tempo og effektivitet, før dagens gjøremål blir iverksatt. Om morgenen, når stillheten fra nattetimene regjerer en liten stund til – ved frokosten og kaffekoppen, da finner jeg ro. Ingen bråk, nesten ingen lyder. Bare stillhet. Meg og mine tanker.

Det er rart, fordi jeg elsker stillhet men jeg elsker også musikk. Det jeg ikke er glad i er bråket fra tempo, storbyliv. Jeg forbinder det med stress og med hastverk. Jeg har funnet ut, i løpet av det siste året spesielt, at jeg ikke trives med høyt tempo og hastverk. Min timeplan pleier å være ganske full. Det er ikke det at jeg ikke liker å ha mange ting å gjøre, men jeg trenger tid med ro. Med stillhet. Hva skjer når jeg har denne tiden? Jo, jeg stresser ned. Jeg bearbeider inntrykk. Tankene mine får synke inn. Anspentheten slipper taket. Kroppen min får hvile.

Hvis man alltid skal fylle tiden sin med gjøremål, lyd, en netflix serie, musikk, podcast, lese nettaviser, scrolle nedover instagram, you name it – da mister vi kontakt med vårt indre liv. Det tør jeg faktisk å påstå. Vi tar konstant inn inntrykk og informasjon. Hva med tiden der vi må forme våre egne tanker – uten ytre påvirkninger? Vi blir faktisk formet av alt vi tar inn. Vi fyller oss med det, vi begynner å tro på det. Vi blir det vi tar inn. Jeg nekter å la meg selv bli formet av et samfunn av jag og høyt tempo. Jeg skal gi meg selv den goden som finnes i stillhet, i ro. Jeg skal tillate meg selv å føle følelsene som kommer fram når jeg er stille, tørre å tenke de tankene som kommer i hodet mitt når jeg er stille. Jeg nekter å bli slave av tiden. Ro tillater Guds tanker om fred å forme meg. I stillhet vil jeg minnes Hans ord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s